Osteopathie voor honden

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een holistische, manuele therapievorm, ontwikkeld door Andrew Taylor Still eind 19e eeuw, met als doel elke vorm van bewegingsbeperkingen in het lichaam van de patiënt op te heffen en het behandelde lichaam weer in staat van innerlijk evenwicht te brengen zodat het lichaam weer in staat is om zijn zelf genezend vermogen te activeren.

Wat is een bewegingsbeperking en hoe kan deze ontstaan?

Een bewegingsbeperking kan voorkomen in elk type weefsel (denk aan botten, spieren, pezen, vliezen, organen) in het lichaam. Elk weefsel is opgebouwd uit cellen en elke cel in het lichaam dient vrij te kunnen bewegen ten opzichte van de andere cellen eromheen. “Bewegen is leven”. Zodra er een bewegingsbeperking optreedt zal dit direct gevolgen hebben voor de omliggende weefsels en invloed hebben op de bloed en lymfecirculatie en het zenuwstelsel. Als het lichaam niet zelf de bewegingsbeperking kan herstellen zal het lichaam steeds verder in onbalans raken. Het ontstaan van bewegingsbeperkingen kan tal van oorzaken hebben. Het kan reeds ontstaan zijn in de baarmoeder, tijdens de geboorte, tijdens het opgroeien, het sporten, door ziektes, operaties, trauma (ongeluk of emotioneel) etc.

Wat doet een osteopaat aan de waargenomen bewegingsbeperkingen?

Als osteopaat werk ik alleen met mijn handen. Bewegingsbeperkingen van weefsel worden in kaart gebracht, behandelplan wordt opgesteld en vervolgens worden de bewegingsbeperkingen met zachte technieken losgemaakt/gestimuleerd. Osteopathie is een holistische behandeling, we kijken naar de hond als geheel want ook honden kunnen last hebben van emoties. Tijdens de behandeling ben ik continu met mijn volledige aandacht bij de hond om tot de best mogelijke samenwerking tussen mijn handen, de weefsels en de hond te komen.

Osteopathie: voor iedere hond geschikt?

Leeftijd

Welke leeftijd uw hond ook heeft, osteopathie kan voor elke leeftijdsgroep, van pup tot hoogbejaard. Behandelingen worden altijd afgestemd op wat een hond aan kan.

Ras

Voor mij maakt het niet uit of u een rashond, een kruising of een buitenlandse hond heeft. Elke hond heeft naast ras eigenschappen altijd nog zijn eigen unieke persoonlijkheid en levenservaringen. Iedere hond is uniek, ze mogen gewoon zichzelf zijn bij mij.

Hulpvraag

U kunt met een gerichte hulpvraag komen, maar ook voor een preventieve check. Het beste is om uw hond jaarlijks te laten checken, zodat nog niet zichtbare bewegingsbeperkingen worden behandeld en uw hond langer in balans door het leven gaat.

Afbeelding Hond

Wanneer naar een osteopaat?

Om zeker te zijn dat onopgemerkte bewegingsbeperkingen in het lichaam niet een domino-effect creëren door de rest van het lichaam is het raadzaam om 1x per jaar uw hond door een osteopaat te laten checken. Andere redenen zouden kunnen zijn:

  • Onverklaarbaar terugkerend mank lopen;
  • Ontwikkelingsproblemen van een jonge hond;
  • Ouderdomsklachten senioren/bejaarde honden;
  • Trauma door een ongeluk of wellicht door ervaringen uit het verleden (psychisch) (en soms ook niet bekend bij de huidige eigenaar)
  • Na een ongeluk of ziekte;
  • Na een operatie;
  • Gebruik medicatie, vaccinaties;
  • Verandering in lichamelijke mobiliteit;
  • Gedragsveranderingen;
  • Aanhoudende stress;
  • Incontinentie;
  • Ontlastingsproblemen;
  • Etc.;

Bovenstaande lijst is zeker niet compleet, twijfelt u of osteopathie wat voor uw hond zou kunnen betekenen neem gerust contact met mij op.

Logo Kynobalans
Kynobalans is de praktijk voor hondenosteopathie in de omgeving van Dordrecht en Heeswijk-Dinther
Contact
Bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 9u30 - 17u00
06 - 2096 1930
LOCATIE
Langedaal 179
3317MB Dordrecht

BTW: 1328.14.985.B.01

KVK: 52232433